fbpx

5. Nu begint het pas

Dit is het laatste deel van de 5-daagse beleggingstraining. Ik hoop dat je er veel van hebt geleerd en inmiddels begonnen bent aan je eigen strategie. Misschien heb je zelfs al de eerste beleggingsproducten gekocht!

Realiseer je dat de échte training eigenlijk nu pas begint. Beleggen leer je namelijk in de praktijk. En daar horen soms ook foutjes bij.

Vandaag behandel ik een aantal praktische zaken die belangrijk zijn tijdens het beleggen. Neem ze goed in je op en houd ze in je achterhoofd tijdens het handelen op de beurs.

Meest gemaakte fouten

Tijdens het beleggen kan er van alles misgaan. Zelfs als je weet waar je mee bezig bent en je vooraf goed bent ingelezen. Daarom vind je hieronder fouten die vaak gemaakt worden.

Neem deze fouten goed in je op. Dan is de kans aanzienlijk groter dat je ze herkent op het moment dat je zelf een verkeerde beslissing dreigt te maken.

  1. Beleggen in hopeloze zaken: het verliezen van geld doet veel meer pijn dan het binnenhalen van hetzelfde bedrag. Beleggers die geld zijn kwijtgeraakt, zijn eerder geneigd om onnodig veel risico te nemen. Dat kan resultaten in het aankopen van hopeloze beleggingen.
  2. Tunnelvisie: zorg dat je open blijft staan voor alle berichtgeving. Sommige beleggers hebben de neiging om te focussen op berichten die gunstig zijn voor de producten waar ze in handelen. Kritische geluiden doen ze af als onzin.
  3. Korte termijn-visie: passieve beleggers raken soms in paniek bij dalende koersen. Vaak handelen ze dan uit emotie, wat dikwijls geld kost. Houd altijd de lange termijn in gedachte en verdiep je eerst in de ontwikkelingen van het product.
  4. Geen verlies nemen: als je wél aanleiding hebt dat een product slecht blijft presteren, neem dan je verlies. Vooral actieve beleggers zijn slecht in het nemen van hun verlies. Sommigen denken dat ze hun verloren geld terug kunnen verdienen door lang genoeg in een verlieslijdend product te beleggen.
  5. Te vroeg winst nemen: deze fout wordt vooral gemaakt door actieve beleggers. Verwacht je dat een product flink gaat stijgen, neem dan geen genoegen met een klein beetje winst. Volg in plaats daarvan je verwachting of gebruik een trailing stop-loss.
  6. De massa volgen: veel beleggers volgen blindelings de massa. Ze kopen bijvoorbeeld aandelen op het moment dat andere beleggers dat ook massaal doen. Als je een product koopt dat op dat moment ‘hot’ is, weet je in elk geval zeker dat de prijs ook hoog is. Het is verstandiger om eerst door middel van een technische of fundamentele analyse te bepalen of de prijs van het product realistisch is.
  7. Als het te mooi lijkt om waar te zijn… dan is het dat waarschijnlijk op. Pas op met beleggingsproducten die enorme rendementen beloven. Extra oppassen als ze niet onder het AFM-toezicht vallen.

Maak fouten (en leer ervan)

Ik hoop natuurlijk dat je de fouten hierboven niet gaat maken. Toch vertel ik je nu dat je fouten moet maken. Daarmee doel ik vooral op actieve beleggers, die relatief veel producten verhandelen.

De realiteit is namelijk: geen enkele actieve belegger heeft alleen maar winstgevende transacties.

Het is de kunst om méér winstgevende dan verlieslijdende transacties te hebben. Of om je verliezen éérder af te kappen en je winsten lánger te laten doorlopen. In beide gevallen zul je uiteindelijk winst maken.

Laat je niet demotiveren als je relatief veel posities met verlies sluit. Een winst/verlies-verhouding van 60/40 is voor beginnende handelaren heel goed. Helemaal als je de winsten verder laat doorlopen dan je verliezen.

Alle posities zijn leermomenten

Veel actieve beleggers hebben de neiging om vooral naar de toekomst te kijken. Terwijl het minstens zo belangrijk is om terug te kijken op eerdere posities. Dat doe misschien pijn, maar daar kun je wel van leren.

Ben je bijvoorbeeld te vroeg uitgestapt waardoor je winst hebt misgelopen? Of hebben de emoties een rol gespeeld? Heb je jouw eigen handelsstrategie goed toegepast en je daaraan gehouden? (Let op: we hebben het nu niet over de strategie uit het begin van de cursus, maar over de beleggingsstatie die we gisteren hebben behandeld.)

Evalueer of er iets mis is gegaan en wat je daar van kunt leren. Accepteer tegelijkertijd dat je nooit áltijd winst kunt maken. Zelfs de beste beleggers ter wereld sluiten verlieslijdende posities af.

Het werkt het beste om op vaste momenten je posities te evalueren. Bijvoorbeeld eens per week. Je zit dan minder in the heat of the moment en kunt rustig nagaan wat er goed en minder goed ging.

Houd je resultaten bij

Dat geldt niet alleen voor actieve beleggers. Ook als je belegt in een beleggingsfonds of crowdfunding is het handig om periodiek je resultaten bij te houden.

Maak bijvoorbeeld een Excel-sheet waar je al je beleggingen in noteert. Zet daar je belegd vermogen in, het verwachte rendement en het gerealiseerde rendement. Werk dat elke maand, kwartsaal of jaar bij. Hoe actiever je belegt, hoe vaker je het bestand zou moeten bijwerken.

Het lijkt misschien simpel, maar het geeft je snel erg veel inzicht in de stand van zaken. Vooral als je op verschillende manieren belegt, kun je daardoor een stuk beter het overzicht houden. Bovendien word je door het bijhouden van je resultaten gedwongen om erover na te denken.

Maak nu een document aan waar je jouw beleggingen in noteert.

Pas je plan waar nodig aan

Dat klinkt misschien een beetje verwarrend. Ik heb je eerder namelijk verteld dat je altijd volgens je beleggingsplan moet handelen.

Toch is het noodzakelijk om af en toe je plan aan te passen. Bijvoorbeeld naarmate je ouder wordt. Je leeftijd bepaalt namelijk deels hoeveel risico je kunt nemen. Het is bijvoorbeeld verstandig om op oudere leeftijd een kleiner deel van je belegbaar vermogen in risicovolle producten te steken.

Het kan ook zijn dat je beleggingsdoelen veranderen. In dat geval zou ook je strategie moeten veranderen. Gebruik daarvoor dezelfde methode die je in de tweede les van deze cursus hebt gehanteerd.

Zoals eerder besproken, is het slim om op gezette tijden je resultaten te noteren. Het zou zomaar kunnen dat je ontdekt dat het verwachte rendement tegenvalt. In dat geval is het ook slim om kritisch naar je plan te kijken. Is dat nog realistisch

Wees daarin niet té drastisch. Als je op de lange termijn belegt, bijvoorbeeld in een defensief beleggingsfonds, is het helemaal niet gek als het rendement een jaartje minder is.

Beleg je zeer actief? Bijvoorbeeld in hefboomproducten? Dan hanteer je als het goed is ook een strategie die bepaalt welke producten je koopt en verkoopt. En op welk moment je dat doet. Bekijk die strategie ook op vaste momenten zeer kritisch. Bijvoorbeeld elke week of elke maand.

Veel succes!

Je bent aan het eind van onze 5-daagse beleggingscursus gekomen. Goed gedaan! Als je actief hebt meegedaan, beschik je nu over een beleggingsplan. En de juiste kennis om weloverwogen beslissingen te nemen.

Onthoud dat actief beleggen (bijvoorbeeld speculeren) relatief risicovol is en dus niet voor iedereen weggelegd. Die manier van handelen leer je vooral door het gewoon te doen: met vallen en opstaan. Een oefen-account kan daarbij helpen.

Ik wens je heel veel succes met jouw beleggingen!