Je hebt het misschien niet in de gaten, maar je weet ondertussen al behoorlijk veel over het handelen op de beurs. Goed bezig!
Misschien ben je inmiddels al begonnen met beleggen. Het kan in elk geval geen kwaad om alvast een rekening te openen bij een of meerdere online brokers. Beleggen leer je uiteindelijk namelijk vooral door het gewoon te doen.
De online brokers op deze pagina zijn aanbieders waar ik zelf goede ervaring mee heb. Als je bij sommige brokers een account opent en met een bepaald bedrag gaat handelen, krijg ik een vergoeding. Dit heeft geen negatief effect op jouw account. In sommige gevallen ontvang je wél gratis transactietegoed of korting op de kosten, omdat ik je heb doorverwezen. Daar wil ik graag transparant over zijn.
Het ene beleggingsproduct is ingewikkelder dan het andere. Bij een beleggingsfonds hoef je bijvoorbeeld – na de keuze van het fonds – vrij weinig te doen. Dat is anders als je gaat handelen in aandelen. Dan zul je volgens een bepaalde strategie moeten beleggen.
Vandaag duiken we in verschillende handelsstrategieën. Die zijn vooral relevant als je actief gaat handelen, dus zelf de keuzes maakt. En dan bedoel ik niet alleen in aandelen, maar ook in andere effecten zoals obligaties, grondstoffen of valuta.
Een passende handelsstrategie
Het woord strategie is misschien een beetje verwarrend. Dat doet je namelijk denken aan de strategie die je inmiddels zelf hebt opgesteld.
Het gaat hier echter over een andere strategie. Namelijk een handelsstrategie. Daarmee bedoel ik de manier waarop je actief effecten gaat verhandelen. Je handelsstrategie maakt dus deel uit van je beleggingsstrategie die je reeds hebt vormgegeven.
Alle succesvolle beleggers hebben één ding gemeen: ze gebruiken zo’n strategie. Of een combinatie van verschillende strategieën. Succesvolle beleggers weten dus waar ze mee bezig zijn. Ze zullen nooit lukraak aandelen kopen, maar handelen met een bepaalde gedachte.
Hieronder leg ik de populairste strategieën uit. Belangrijk om te weten: er is geen goede of foute strategie. Bepaal dus een methode die bij je past en houd je vervolgens aan die strategie.
Fundamentele analyse
Bij de fundamentele analyse wordt er goed gekeken naar de bedrijfsresultaten. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om kwartaal- en jaarcijfers openbaar te maken. Op basis van verschillende cijfers, resultaten en verwachtingen wordt bepaald of het aandeel aantrekkelijk is om te kopen.
De gegevens die gebruikt worden voor de fundamentele analyse staan niet vast. Enkele vragen die vaak gesteld worden tijdens het uitvoeren van een fundamentele analyse zijn:
- Komt het bedrijf met nieuwe producten?
- Welke omzetverwachtingen worden voorspeld?
- Kwamen deze verwachtingen in het verleden uit?
- Welke strategie hanteert het bedrijf?
- Keert het bedrijf dividend uit aan haar aandeelhouders?
- Hoe zien deze zaken eruit bij andere bedrijven in dezelfde sector?
- Hoe ziet de toekomst van de bedrijfssector eruit?
Een belegger die de fundamentele analyse toepast, bekijkt dus of hij vertrouwen heeft in het bedrijf. Hij zal de aandelen in dat bedrijf doorgaans voor een langere periode vasthouden.
Fundamenteel analyseren is een vak apart. Daarom heb ik er een apart ebook over geschreven dat is inbegrepen bij deze cursus. Je kunt het ook downloaden en bewaren voor later.
Klik op de knop hieronder om het ebook te openen. Of klik (op een computer) met je rechter muisknop op deze link en kies voor ‘Opslaan als’.
Technische analyse
De technische analyse staat eigenlijk haaks op de fundamentele analyse. Tijdens de technische analyse wordt er namelijk niet naar de bedrijfsresultaten gekeken.
In plaats daarvan wordt de koers geanalyseerd door middel van verschillende (reken)methodes. Tal van indicatoren en patronen worden gebruikt tijdens de technische analyse. De meeste online brokers hebben deze indicatoren ingebouwd in hun handelsplatform, waardoor je zelf niet hoeft te rekenen.
Toch kost het behoorlijk wat tijd en oefening om de werking van al deze indicatoren te begrijpen. Wie gebruik maakt van de technische analyse, combineert meerdere indicatoren die volgens een betrouwbaar beeld geven.
Technisch analyseren vraagt eigenlijk om een training op zich. Daarom heb ik er een apart ebook over geschreven dat is inbegrepen bij deze cursus.
Als je geïnteresseerd bent in technisch analyseren raad ik je aan om dat ebook goed door te nemen. Lijkt het je te ingewikkeld? Sla het dan over – of bewaar het voor later.
Financieel nieuws (en psychologie)
Veel beginnende beleggers nemen hun beslissingen op basis van het financiële nieuws. Dat is helemaal geen gekke strategie, want de koers van een aandeel wordt bepaald door de vraag en het aanbod.
Komt een bedrijf negatief in het nieuws, dan is de kans groot dat veel mensen van hun aandeel af willen. Daardoor daalt de koers. Komt een bedrijf positief in het nieuws, dan komt er waarschijnlijk veel vraag naar het aandeel. De koers zal gaan stijgen.
Beleggen op basis van financieel nieuws wordt vooral gedaan door speculatieve beleggers. Zij proberen op korte termijn een hoog rendement te behalen.
De invloed van nieuwsberichten op de koers van een aandeel is vaak van relatief korte duur. De koerswijziging begint sterk, maar herstelt meestal na een tijdje. Niet altijd: het Volkswagen-schandaal in 2015 bracht de koers van het aandeel een zeer lange tijd schade toe.
Beleggers die het financiële nieuws gebruiken bij hun keuzes, spelen eigenlijk in op de psychologische aspecten daarvan. Ze vragen zich constant af: hoe reageren andere beleggers op deze ontwikkeling?
In feite zorgt dat voor een self fulfilling prophecy. Als genoeg beleggers op die manier denken, zal de koers inderdaad de verwachtte beweging maken.
Profiteren van een dalende koers
Soms verwachten beleggers dat een koers gaat dalen. Je zou zeggen dat daar geen winst te behalen valt, maar dat klopt niet. Ook van een dalende koers kun je financieel voordeel behalen. Dat noemen we short gaan.
Voordat ik uitleg hoe dat werkt (spoiler: een vrij ingewikkeld verhaal), wil ik je geruststellen. Short gaan is heel simpel. Vrijwel elke broker heeft naast de normale koop-knop ook een short-knop.
Zo werkt short gaan: je verkoopt een effect dat je niet hebt, om het later voor een lagere prijs terug te kopen. Het verschil is je winst. Maar hoe verkoop je iets dat je nog niet bezit? Door het te lenen. Zodra het product in waarde is gezakt, koop je het voor de lagere prijs en geef je het terug.
Voorbeeld: Apple kondigt aan dat het stopt met de productie van mobiele telefoons. We verwachten dat de koers gaat dalen en gaan short op een aandeel Apple.
Vervolg voorbeeld: De koers is op dat moment 100 euro. We lenen een aandeel Apple en verkopen het direct voor de actuele koers van 100 euro. Onze voorspelling komt uit: het Apple-aandeel maakt een vrije val. Als de koers op 50 euro staat, kopen we het aandeel terug. Het was namelijk niet van ons, dus we moeten het weer teruggeven. De bank die ons het aandeel leende, krijgt zijn Apple-aandeel terug en we betalen hem 3 euro voor het lenen.
In het bovenstaande voorbeeld zouden we 47 euro winst gemaakt hebben op één aandeel. Toen we het geleende aandeel verkochten, ontvingen we 100 euro. Door de gedaalde koers, betaalden we slechts 50 euro om het aandeel terug te kopen. Dat is 50 euro winst. Natuurlijk wil de bank die ons het aandeel uitleende een vergoeding. Na die kosten houden we 47 euro over.
De prijzen in het voorbeeld zijn fictief. Ze dienen enkel ter illustratie van het fenomeen short gaan.
Elke broker hanteert andere tarieven voor short gaan. Bij brokers voor speculatieve beleggers zitten de kosten meestal verwerkt in de spread. Dat is een klein verschil tussen de koop- en verkoopprijs.
Spreek je verwachting uit
Voordat je een positie opent, bepaal je hoeveel verlies je daar maximaal op wil lijden. Dat hebben we tijdens het vorige deel van deze cursus besproken.
Als je gaat speculeren is het net zo belangrijk om vooraf vast te stellen hoeveel winst je wil maken. In het begin is dat heel moeilijk. Gaandeweg zul je er beter in worden. Schrijf vooraf op wat je verwachting is en houd je aan het verkoop-moment. Leer van je fouten en pas indien nodig je strategie aan.
Ga je actief beleggen, maar vind je speculeren te risicovol? Dan is het vaststellen van een gewenste winst minder relevant. Je zult een aandeel (of ander effect) dan namelijk veel langer vasthouden. Bijvoorbeeld meerdere jaren. In die tijd profiteer je ook van het dividend dat wordt uitgekeerd.
Kopen als anderen bang zijn
Zoals eerder uitgelegd, is het verstandig om gespreid in te leggen. Je loopt dan niet het risico dat je op een ongunstig moment instapt. Toch wil ik graag een populaire beleggingstechniek behandelen die daar niet helemaal mee rijmt: kopen als andere beleggers bang zijn.
Eigenlijk is dat dé beleggingsstrategie van Warren Buffet, een bekende Amerikaanse belegger. Hij koopt aandelen van bedrijven die volgens hem ondergewaardeerd zijn. Of makkelijker gezegd: aandelen waarvan de koers eigenlijk té laag is. Vaak veroorzaakt door de angst van andere beleggers.
Vervolgens houdt Buffet die aandelen lange tijd vast, omdat ze doorgaan stijgen in waarde. Ze waren immers ondergewaardeerd.
Dat klinkt logisch, maar hoe stel je vast wat de échte waarde van een aandeel is? Daarvoor kijken beleggers naar de koers/winst-verhouding.
Zo werkt de koers/winst-verhouding
De koers/winst-verhouding (afgekort: k/w) laat zien hoe vaak de winst van een bedrijf op de beurs wordt betaald door beleggers.
Daarvoor moet je eerst de winst per aandeel weten. Dat is de nettowinst van een bedrijf gedeeld door het aantal uitgegeven aandelen.
Het bereken van de koers/winst-verhouding is vervolgens heel simpel: je deelt de actuele koers van een aandeel door de winst per aandeel. Als een aandeel voor 100 euro verhandeld wordt en de winst per aandeel 5 euro is, dan is de koers/winst-verhouding (100 / 5) = 20.
De uitkomst zegt natuurlijk niet zoveel. Daarom wordt de volgende tabel gebruikt:
- 0-10 | De koers is ondergewaardeerd of de winst neemt (naar verwachting) af
- 10-17 | Voor veel bedrijven is dit een prima k/w
- 17-25 | De koers is overgewaardeerd of de winst is toegenomen sinds de laatste winstcijfers
- 25+ | Een erg hoge k/w die vaak voorkomt bij bedrijven die zeer snel groeien of beïnvloed worden door een zeepbel-effect op de beurs. Oppassen dus!
Meer informatie over de koers/winst-verhouden en andere waardevolle indicatoren, lees je in het ebook Fundamentele Analyse voor Beginners. Scroll iets omhoog voor de download-knop.
Dat was het voor vandaag
Kun je het nog volgen? Maak je geen zorgen als je er vandaag nog niet aan toe komt om de technische en fundamentele analyse onder de knie te krijgen. Download in elk geval de 2 ebooks, zodat je ermee aan de slag kunt als het jou uitkomt.
Technisch of fundamenteel analyseren is een vak apart en vergt veel oefening. Kies daarom eerst de methode die jou het meest aanspreekt. Neem het ebook door en oefen in de praktijk. Gaandeweg zul je de technieken steeds beter gaan toepassen.
Ik raad je aan om te beginnen met beleggen. Je hebt inmiddels waarschijnlijk voldoende kennis om een goede afweging te maken. Verdiep je in verschillende brokers en kijk of ze bij je eerder gemaakte strategie passen.
Overweeg je te speculeren, wees je dan bewust van de risico’s. Sommige brokers gericht op actieve beleggers bieden een oefen-account aan. Het is aan te raden om daarmee te oefenen, zodat je de snelle manier van handelen ervaart.
Morgen ontvang je alweer het laatste deel van deze online training. Ik hoop dat je tot nu toe veel hebt geleerd. Daar gaan we morgen nog even mee door.