fbpx

Waardevol inzicht voor actieve beleggers

De financiële markt fascineert me. Daarom gebruik ik een deel van mijn vermogen om zeer actief te beleggen. Waarschijnlijk is speculeren of daytraden een betere omschrijving, want de meeste posities houd ik maar een paar dagen vast.

Laat ik voorop stellen dat deze manier van beleggen risicovol is. Helemaal als je – net als ik – gebruik maakt van hefboomproducten. Daarom doe ik het slechts het met een klein deel van mijn vermogen. En beleg ik daarnaast in minder risicovolle producten. Tot zover de disclaimer.

Actief beleggen kan stressvol zijn

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het geweldig om actief te handelen. Inspelen op de laatste ontwikkelingen en snelle koerswijzigingen. Door de hefbomen kunnen kleine veranderingen al een groot verschil maken. Dat is ongelofelijk spannend en het geeft een kick als je voorspelling uitkomt.

Dat neemt niet weg dat speculeren behoorlijk stressvol kan zijn. Je moet vaak snel handelen en het is frustrerend als je verwachting er helemaal naast blijkt te zitten. Het zijn immers je zuurverdiende centen.

Toch zijn dat eigenlijk geen echte zorgen, omdat je veel risico’s tegenwoordig kunt afdekken. Zelfs als je zeer actief belegt. De echte stress ontstaat – bij mij althans – als je een transactie met verlies moet sluiten.

Niets zo erg als die rode cijfers

Waarschijnlijk is het psychologisch. Het meerendeel van de cijfers op de pagina ‘gesloten transacties’ is groen. Maar die enkele knalrode bedragen irriteren me. Die doen pijn.

Het liefst zou ik alleen maar groene cijfers op die pagina zijn. Stuk voor stuk met winst gesloten posities. Niet zozeer vanwege het geld, maar het verlangen naar perfectie. Een steeds betere strategie.

Ondanks dat ze in de minderheid waren, begon ik me steeds meer te ergeren aan de verlieslijdende transacties.

Totdat ik dit waardevolle inzicht kreeg

Een paar jaar geleden had ik het hier met een vriend over. Die ook actief handelt en daarin meer ervaring had dan ik. Wat hij met me deelde was even simpel als krachtig.

“Geen enkele actieve belegger sluit alle posities met winst.”

Het moest even tot me doordringen. Dat was natuurlijk waar. Het lukt de beste daytraders niet eens om 9 van de 10 posities met winst te sluiten. En dat is ook helemaal niet nodig.

Het gaat erom dat je meer winstgevende dan verlieslijdende posities sluit. Dan maak je per saldo winst. Sterker nog: zelfs ik de helft van al mijn posities met verlies zou sluiten, zou ik er een leuk rendement aan overhouden.

Hoe dat kan? Ik laat mijn winst verder doorlopen dan mijn verlies.Zonder direct al te technisch te worden: door een slimme instelling, worden producten automatisch verkocht als ze teveel in waarde dalen. Bij een onverwachts dalende koers, wordt de schade daardoor beperkt.

Maar bij een stijgende prijs ben ik minder snel geneigd te verkopen, mits de koers zich naar verwachting ontwikkelt. Daardoor haal ik uit elke winstgevende transactie een maximaal rendement.

Mijn succesvolle transacties leveren dus méér geld op, dan dat mijn verlieslijdende posities me kosten. Als ik de helft van mijn transacties met verlies zou sluiten (wat ik gelukkig niet doe), zou ik dus nog steeds een positief rendement behalen.Zoveel rust

Toen dit inzicht goed tot me doordrong, gaf het me zoveel rust. De (onbewuste) noodzaak om elke positie met winst te sluiten, was namelijk weg. Heerlijk.

Misschien is dit voor jou helemaal niet herkenbaar. Als je niet actief belegt, kun je er überhaupt waarschijnlijk weinig bij voorstellen. Toch denk ik dat meer speculatieve beleggers zich herkennen in de stress van verlieslijdende posities.

Dit inzicht was voor mij in elk geval een enorme game changer. Doordat er een hoop stress verdween, kon ik namelijk betere beslissingen maken. Meetbaar beter! Mijn rendement uit actief beleggen is vanaf dat moment namelijk gestegen.

Waarschuwing!

Hopelijk heb ik in de inleiding voldoende duidelijk gemaakt dat speculeren op de beurs relatief risicovol is. Helemaal als je dat met hefboomproducten doet. Voor de meeste mensen is die manier van beleggen waarschijnlijk niet geschikt.

Daarnaast wil ik niet de indruk wekken dat dit inzicht ervoor gaat zorgen dat je inééns een geweldige daytrader wordt. Dat kost bijzonder veel oefening. Verdiep je er dus grondig in, voordat je ermee aan de slag gaat.